loader image

Waarom een frequentieregelaar? Meer dan alleen snelheidsregeling

Gepubliceerd op: 20-4-2024 | Door: Konitec

Bron: Danfoss (danfoss.com)

Frequentieregelaars zijn niet meer weg te denken uit de moderne industriële automatisering. Maar wat maakt ze zo onmisbaar? In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van frequentieregelaars en hoe ze uw bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren.

Hoe werkt een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar, ook wel VFD (Variable Frequency Drive) genoemd, regelt de snelheid van een elektromotor door de frequentie van de voedingsspanning te variëren. Dit in tegenstelling tot traditionele startmethoden zoals direct schakelen of ster-driehoek, die de motor abrupt op volle snelheid brengen.

De voordelen van frequentieregelaars

  1. Energiebesparing: Dit is misschien wel het meest bekende voordeel. Door de motorsnelheid aan te passen aan de werkelijke behoefte, in plaats van continu op vol vermogen te draaien, kunt u aanzienlijke energiebesparingen realiseren. Dit is vooral relevant voor pompen en ventilatoren, die vaak een groot deel van het energieverbruik in industriële omgevingen uitmaken.

  2. Minder slijtage en onderhoud: Een zachte start en stop dankzij de frequentieregelaar vermindert de mechanische belasting op de motor en andere componenten in uw aandrijfsysteem. Dit leidt tot minder slijtage, een langere levensduur van uw apparatuur en lagere onderhoudskosten.

  3. Nauwkeurige procesregeling: Met een frequentieregelaar kunt u de snelheid van uw motoren zeer nauwkeurig regelen. Dit is essentieel voor processen waarbij een constante druk, flow of temperatuur vereist is. Denk aan doseerinstallaties, transportbanden en extruders.

  4. Verbeterde bedrijfszekerheid: Frequentieregelaars bieden bescherming tegen overbelasting, kortsluiting en andere elektrische storingen. Dit verhoogt de bedrijfszekerheid van uw installatie en minimaliseert het risico op ongeplande stilstand.

  5. Verhoogde productiviteit: Door de snelheid van uw machines te optimaliseren, kunt u de productiviteit verhogen zonder te investeren in nieuwe apparatuur.

Frequentieregelaars: Een slimme investering

Hoewel de initiële investering in een frequentieregelaar hoger kan zijn dan traditionele startmethoden, verdient deze zich snel terug door de aanzienlijke energiebesparingen, lagere onderhoudskosten en verbeterde productiviteit. Wist u ook dat het ombouwen van bestaande installaties vaak aantrekkelijk uitpakt?

Gratis Quickscan: Ontdek de verborgen optimalisatiekansen in uw industriële processen

Profiteer nu van een gratis vrijblijvende quickscan van Konitec en ontdek hoe u uw industriële processen kunt optimaliseren voor maximale efficiëntie, veiligheid en winstgevendheid.

Konitec: Uw partner in frequentieregelaars

Konitec is uw betrouwbare partner voor advies, levering en installatie van frequentieregelaars. Wij bieden een breed scala aan frequentieregelaars van gerenommeerde merken, afgestemd op uw specifieke behoeften. Onze experts helpen u graag bij het selecteren van de juiste regelaar en het optimaliseren van uw aandrijfsystemen.

Neem contact op

Bent u benieuwd hoe een frequentieregelaar uw bedrijfsprocessen kan verbeteren? Neem dan contact op met Konitec voor een vrijblijvend adviesgesprek.